妊娠うつ、大豆でリスク減=食べるほど効果―愛媛大など

時事通信 10/31() 19:49配信

 

大豆製品の種類でも効果は違ってくるようである。発酵食品の味噌がいいのか?

細かい研究で詳細がわかると面白い。また、男性と女性で違いがあるのだろうかと興味は尽きない。

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http://headlines.yahoo.co.jp/hl?a=20161031-00000146-jij-sctch

大豆製品をたくさん食べる妊婦ほど、妊娠中のうつ病になるリスクが減ると、愛媛大や東京大などの共同研究チームが31日発表した。研究成果は独学術誌ヨーロピアン・ジャーナル・オブ・ニュートリション電子版に今月15日掲載された。  共同研究チームは、妊婦1745人を対象に、日ごろどんな食生活を送っているかアンケートを実施。その上で、納豆や豆腐、みそ汁といった大豆製品にスポットを当て、摂取量の多い順に四つにグループ分けし、うつ病との関連を分析した。  その結果、摂取量の多い方がうつ病の有症率が低く、1日当たり約93グラム食べた最多のグループは、同約21グラム食べた最少のグループに比べ、有症率が37%低いことが分かった。  共同研究チームによると、大豆に含まれるイソフラボンは、女性ホルモンのエストロゲンと構造が似ており、女性の健康や美容などを支える一面があるのが原因とみられる。   一方、同じ大豆製品でも豆乳の場合、摂取量が違っても、うつ病の有症率にほとんど差がなかったことや、みそだけを調理せずにそのまま食べると、摂取量が多いほど有症率が高まることも判明した。

 

Soy isoflavone intake and prevalence of depressive symptoms during pregnancy in Japan: baseline data from the Kyushu Okinawa Maternal and Child Health Study

 

  • Yoshihiro MiyakeEmail author
  • Keiko Tanaka
  • Hitomi Okubo
  • Satoshi Sasaki
  • Shinya Furukawa
  • Masashi Arakawa

Objective

Several observational studies and trials examined the relationship between isoflavones or soybeans and depressive symptoms among peri- and postmenopausal women. We cross-sectionally evaluated the associations between intake of soy products and isoflavones and depressive symptoms during pregnancy in Japan.

Methods

Study subjects were 1745 pregnant women. Dietary intake during the preceding month was assessed using a self-administered diet history questionnaire. Depressive symptoms were defined by a score of 16 or over in the Center for Epidemiologic Studies Depression Scale.

Results

Higher intake of total soy products, tofu, tofu products, fermented soybeans, boiled soybeans, miso soup, and isoflavones was independently related to a lower prevalence of depressive symptoms during pregnancy: The adjusted prevalence ratios (95 % confidence intervals, P for trend) between extreme quartiles were 0.63 (0.47–0.85, 0.002), 0.72 (0.54–0.96, 0.007), 0.74 (0.56–0.98, 0.04), 0.57 (0.42–0.76, <0.0001), 0.73 (0.55–0.98, 0.03), 0.65 (0.49–0.87, 0.003), and 0.63 (0.46–0.86, 0.002), respectively. A significant positive exposure–response relationship was found between miso intake and depressive symptoms during pregnancy. No material relationship was observed between soymilk intake and depressive symptoms during pregnancy.

Conclusions

Our study is the first to show independent inverse relationships between intake of total soy products, tofu, tofu products, fermented soybeans, boiled soybeans, miso soup, and isoflavones and depressive symptoms during pregnancy.