BPA(ビスフェノールA)は、ポリカーボネートやエポキシ樹脂をはじめ、さまざまなプラスチックの合成に使われている。日常的にはペットボトルの飲料やさまざまな食品の包装に使われている。
人間の体に対してはエストロゲン作用をおこない、以下にあるようにエストロゲン受容体αに働くと考えられている。
大豆製品をとることで防ごうと考えるのは当然だろうが、一番大切なことはそのような発がん物質に触れないことである。
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WIKI BPA
http://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%83%93%E3%82%B9%E3%83%95%E3%82%A7%E3%83%8E%E3%83%BC%E3%83%ABA
大豆は、BPA(ビスフェノールA)毒性に対して役立つ。
2つのエストロジェン受容体が、この状況に関連している:エストロジェン受容体αとエストロジェン受容体β。これらは、相互に拮抗的な受容体である。例えば、αはエストロゲン薬の有名な発癌性の作用を起こす、しかし、βは抗発癌性である。BPAがアルファ受容体(悪いもの)と結合するのに対して、大豆がベータ受容体(より良好なもの)に結合することに注意すべきである

ビスフェノールA(BPA)への露出は、若年者に高度に悪影響を与える;大豆はその影響を減寂することが研究でわかっている
ScienceDaily(2012年9月7日)-ニュー・ノースカロライナ州立大学に研究者によって導かれる研究は、若年者の化学ビスフェノールA(BPA)への露出が扁桃体と呼ばれている脳の特定の領域に有意の遺伝子発現変化を引き起こすことが高頻度に起こることを示している。研究者は、大豆の豊富な食事がこれらの効果を緩和することができるとわかった。
「我々は、BPAが種々の種で懸念を生じることがありえて、起こる理由と方法を理解し始めることを望んだということを知っていた」と、ヘザーPatisaul博士が言う。そして、NC州の生物学の準教授と新聞の筆頭著者が効果を解説する。BPAが多種多様なポリカーボネート・プラスチックとエポキシ樹脂で使用される化学物質であって、若干の食物容器のような消費製品で使われる。
本研究において、ラットは妊娠、乳汁分泌(看護)と徹底的に思春期の間にBPAの低用量にさらされた。動物の1つの群れは、大豆だけを入れられた;1つの群は、大豆のない食事を入れられた;1つの群は大豆だけを入れられて、BPAにさらされた;そして、1つの群は大豆を入れられなくて、BPAにさらされた。血液検査は、BPAにさらされる動物にはヒトで見つかる範囲の中でよくBPAレベルがあることを示した。同様に、大豆を入れられる動物の血液検査は、ゲニステイン(大豆で見つかるエストロゲンのような化学物質)のレベルが定期的に大豆食品を消費する菜食主義者と他のために人間の範囲の中のレベルにあることを示した。
大豆のない食事に関する青年期のラットの間で、BPAにさらされた男性と女性は、懸念の有意により高いレベルを示した。研究者も、初めて、この高い懸念と関連した脳の範囲内で、遺伝子変化を見つけた。
具体的には、本研究でアーモンド(恐れとストレスへの反応を媒介することで役割を果たすことが知られている脳領域)の遺伝子発現変化が行動の変化と関係していることが分かる。影響を受けた遺伝子のうちの2つは、エストロジェン受容体βとメラノコルチン受容体4であった。両方ともオキシトシン放出のために必要とされる、このように、オキシトシン/バソプレッシン・シグナル伝達経路の変化は行動の変化を支持する可能性がある。オキシトシンは、社会的行動との関連があったホルモンと神経伝達物質である。
しかしながら、研究者も大豆の豊富な食事に関する青年期のラットが懸念を表さないとわかった-大豆の豊富な食事がBPAの効果を緩和する可能性があることを示唆した。しかし、大豆の豊富な食事は、独自の質問を起こす。
「大豆は内分泌系に影響を及ぼすこともできるフィトエストロゲンを含む。そして、それはホルモン類を調整する」と、Patisaulが言う。「これらのフィトエストロゲンがBPAの効果を緩和することであるかどうか、または、それが完全に他のことであるかどうか明らかでない。それは、我々が将来の研究で述べることを望んでいる質問である。」
論文(「発達上のBisphenol A暴露1のAnxiogenic効果は、若年性ラット・アーモンドの遺伝子発現変化にかかわって、大豆によって緩和される」)は、学術誌PLoS ONEで9月5日に公開された。新聞は、Patisaulによって共同執筆された;NC州博士学生アラナ・サリヴァン;NC州マスターは、学生メガン・ラドフォードである;元NC州学生ヘザーAdewale博士;ディーナ・ウォーカーとオースティンのテキサス大学のアンドレア・ゴア博士;そして、Bozena Winnik、ジャニス・コグリンとラトガーズ大学のブライアン・バックリー博士。研究は、国立Environmental Health Sciences研究所によって資金を供給された。
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学術誌参照:
1. ヒースB. Patisaul、アラナW.サリヴァン、メガンE.ラドフォード、ディーナM.ウォーカー、ヒースB. Adewale、Bozena Winnik、ジャニスL.コグリン、ブライアン・バックリー、発達上のビスフェノールの暴露が遺伝子と関係しているというアンドレアC. Gore.Anxiogenic趣旨
Soy is useful against BPA toxicity.

Exposure to Bisphenol A (BPA) Early in Life Results in High Levels of Anxiety; Soy Mitigates Effects, Study Shows
ScienceDaily (Sep. 7, 2012) — New research led by researchers at North Carolina State University shows that exposure to the chemical bisphenol A (BPA) early in life results in high levels of anxiety by causing significant gene expression changes in a specific region of the brain called the amygdale. The researchers also found that a soy-rich diet can mitigate these effects.
“We knew that BPA could cause anxiety in a variety of species, and wanted to begin to understand why and how that happens,” says Dr. Heather Patisaul, an associate professor of biology at NC State and lead author of a paper describing the work. BPA is a chemical used in a wide variety of polycarbonate plastics and epoxy resins, and is used in consumer products such as some food containers.
In the study, rats were exposed to low doses of BPA during gestation, lactation (nursing) and through puberty. One group of animals was fed only soy; one group was fed a soy-free diet; one group was fed only soy and exposed to BPA; and one group was fed no soy and exposed to BPA. Blood tests showed that the animals exposed to BPA had BPA levels well within the range found in humans. Similarly, blood tests of animals fed soy showed levels of genistein, an estrogen-like chemical found in soy, were at levels within the human range for vegetarians and others who regularly consume soy foods.
Among adolescent rats on the soy-free diet, both males and females that had been exposed to BPA exhibited significantly higher levels of anxiety. The researchers also found, for the first time, gene changes within the brain associated with this elevated anxiety.
Specifically, the study reveals that gene expression changes in the amygdala, a brain region known to play a role in mediating responses to fear and stress, are associated with the behavioral changes. Two of the affected genes were estrogen receptor beta and the melanocortin receptor 4. Both are required for oxytocin release, thus changes in oxytocin/vasopressin signaling pathways may underpin the behavioral changes. Oxytocin is a hormone and neurotransmitter that has been linked to social behavior.
However, the researchers also found that adolescent rats on the soy-rich diet did not exhibit anxiety — suggesting that the soy-rich diet may mitigate the effects of BPA. But a soy-rich diet raises questions of its own.
“Soy contains phytoestrogens that can also affect the endocrine system, which regulates hormones,” Patisaul says. “It is not clear whether these phytoestrogens are what mitigate the effect of BPA, or if it is something else entirely. That’s a question we’re hoping to address in future research.”
The paper, “Anxiogenic effects of developmental Bisphenol A exposure 1 are associated with gene expression changes in the juvenile rat amygdala and mitigated by soy,” was published Sept. 5 in the journal PLoS ONE. The paper was co-authored by Patisaul; NC State Ph.D. student Alana Sullivan; NC State master’s student Meghan Radford; former NC State student Dr. Heather Adewale; Deena Walker and Dr. Andrea Gore of the University of Texas at Austin; and Bozena Winnik, Janis Coughlin and Dr. Brian Buckley of Rutgers University. The research was funded by the National Institute of Environmental Health Sciences.
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Journal Reference:
2. Heather B. Patisaul, Alana W. Sullivan, Meghan E. Radford, Deena M. Walker, Heather B. Adewale, Bozena Winnik, Janis L. Coughlin, Brian Buckley, Andrea C. Gore.Anxiogenic Effects of Developmental Bisphenol A Exposure Are Associated with Gene